A megfelelő fűrészáru kiválasztása

A fűrészáruk alapanyagként szolgálnak az építkezésekhez, a bútor- és épületasztalosipari termékekhez, járműgyártáshoz és minden egyéb fából készülő használati tárgyhoz. Amikor fűrészáruról beszélünk, gerendát, zárlécet, lécet, pallót és deszkát értük alatta, melyeket rönkök, vagy nagyobb méretű tömör fák hosszirányú fűrészelésével, forgácsolásával, illetve a kívánt méretpontosság elérésére esetleg keresztvágásával és/vagy kiegészítő megmunkálásával nyertünk. Budaörsi fatelepünkön építő minőségű fenyő fűrészáruhoz juthat!

Fűrészáruk felhasználásuk szerint

A gerendát tartó és/vagy merevítő szerkezetek kialakítására lehet felhasználni, kiválóan alkalmas előtetők, látszó szerkezetek építéséhez. A pallóknak jó a teherbírása, ezért ebből a vastag fűrészáruból többnyire terhelhető felületeket alakítanak ki: hajókfedélzetet, állványzatok járófelületeit, hídburkolatokat. Pallókból készülhet az erkélyek és teraszok burkolata, valamint a mennyezetgerendák felső burkolata is. Emellett a tetőszerkezetekben elemenként, szarufaként, sárgerendaként hasznosulnak. A stafni alakalmas alátétfának, párnafa rendszerek kialakításához, palához, barkácsoláshoz, gipszkartonozáshoz. A méretpontos lécek is kitűnően használhatóak párnafának hajópadló, lambéria szerkezetek kialakításakor, illetve a nevéből is adódóan tetőlécként tetőszerkezetekhez, kerámia és beton tetőcserepek illetve osb alálécezéseként és egyéb faszerkezeti valamint szárazépítési munkákhoz. A deszkákból pedig kerítésekhez, ereszborításhoz, padlás járófelületének kialakításához, zsindelyezéshez választhatunk.

Legfontosabb szempontok

A fűrészáru vásárlásánál fafaj, nedvességtartalom, méret és minőség alapján választunk alapanyagot a kívánt termék előállításához, legyen az könnyűszerkezetes épület, tetőszerkezet, kerti tároló vagy egyéb fa szerkezetes épület szerkezetének kialakítása.

Ismerje meg jobban ezeket a szempontokat, hogy a széles kínálatunkból a legmegfelelőbb fűrészáru alapanyagot tudja kiválasztani!

  • Fafaj

A fűrészáru fafajtájának kiválasztása felhasználási céltól és a megrendelő igényétől függ. A fenyő a legelterjedtebb, legkedveltebb fűrészáru az asztalosiparban, a belsőépítészet terén valamint széles körben felhasználható a kültérben is. A fenyő elegáns és egyszerű megjelenésével kiválóan passzol a legtöbb térbe: natúr sárgás-fehéres színe miatt belesimul a környezetébe, melynek hangulatát a barnás csomók csak még egyedibbé teszik. A fenyő természetes színe és sajátos fénye mellett még feldolgozva is látni engedi a fa erezetét, eredeti mintázatát. Amellett, hogy a fenyő fűrészáruból szemet gyönyörködtető termékeket készíthetünk, még időtálló, tartós és rugalmas is. Felülete igény szerint könnyen festhető, az idő előrehaladtával pedig egyre rusztikusabb, szebb hatást kelt.

  • Nedvességtartalom

A nedvességtartalom a  feldolgozás  céljától, az időtől, valamint a megmunkálási  technológiától  függ. A faanyagok nedvességtartalma befolyásolja azok súlyát, mechanikai tulajdonságait, valamint az anyag tartósságát is. Emellett a nedvességtartalom változásai a faanyagok esetében méretmozgásokat (zsugorodást, dagadást, vetemedést) okozhatnak, ezért az anyagbeszerzés során fokozottan ügyelni kell a kezdeti nedvességtartalom helyes megválasztására. A szárítási eljárásokkal megakadályozzuk a faanyag görbülését, elszíneződését, törését és a méretpontatlanságot is.

Légszáraz fenyő fűrészáruink rendkívül alacsony nedvességtartalmát levegőn történő szárítással érjük el, míg a műszárított, egalizált (szárított méretpontos) léceink nedvességtartalmát szárítókamrában optimalizáljuk, így minden esetben könnyen megmunkálható, természetes alapanyagot tudunk kínálni.

  • Méret

A méret kiválasztásakor az elkészítendő termék méretének ismeretében, a gazdaságossági tényezők döntenek. A különböző méretű fűrészárut a szabvány más-más néven említi. Ezeket nevezzük választékoknak. Budaörsön fatelepünkön minden esetben méretpontos (mindenhol azonos méretű), egyenes vágású, légszáraz, minőségi fenyő fűrészáruhoz juthat! Fa fűrészáru kalkuláturunkat használva pedig az oldalunkon egyszerűen kiszámolhatja a szükséges mennyiséget, az aktuális árainkkal. Nagy a méret és típusválaszték minden minőségi osztályban.

Szélezett vagy szélezetlen? Ha a faanyagnak mind a négy oldala megmunkált,  oldalai és lapjai párhuzamosak és minden szöge derékszög akkor szélezett fűrészáruról beszélünk, amennyiben csak a két, egymással párhuzamos oldala van megmunkálva, akkor szélezetlen.

Vékony vagy vastag? Vékony fűrészáru a deszka és a léc (40 mm-ig), vastag áruk közé tartozik a palló, a zárléc valamint a gerenda.

A fűrészáru méreteket most már tisztáztuk, rátérhetünk a következő szempontra: a minőségre, hogy a végtermékben sokáig gyönyörködhessünk!

  • Minőség

Az alapanyagok kiválasztásakor az egyik legfontosabb szempont, melyet szem előtt kell tartanunk: a minőség. Érdemes nagy figyelmet fordítani a megfelelő alapanyag beszerzésére. Egy méretpontos, szép tároló vagy egy teljeskörűen megmunkált masszív kerítés szemet gyönyörködtető hatást tud kelteni. Mindezek alapja a jó fa alapanyag. A választékban található  csomók  mérete,  száma,  elhelyezkedése  és  állapota  fontos  szempontja  a  minőségi osztályozásnak. A fa építőanyag minősége nagyon fontos az építkezések során hiszen ettől függ a felépített, felújított termék szépsége, hangulata, stílusa, de még az időtállóságot és a problémamentességet is az alapanyag minősége határozza meg.

Érdemes tisztában lenni azzal is, hogy a fa kivágásának pillanatától a faanyag állaga különböző sebességgel, de folyamatosan romlik. A faanyagvédelem ennek a lebontási folyamatnak a megakadályozására, késleltetésére hivatott. Fa fűrészáruink kérésére kártevőmentesítve is megvásárolhatóak Budaörsi telephelyünkön.

Válasszon problémamentességet, válassza a Finn Fatelepet!