Mindjárt itt a nyár és ahogy megérezzük az emelkedő hőmérsékletet, ez csak egy dolgot jelenthet: készen állunk arra, hogy egyre több időt töltsünk a szabadban.

Ha olyan szerencsés, hogy saját kerttel rendelkező otthona van, számos módon tetszetősebbé teheti azt, ami bizonyosan arra ösztönzi, hogy időt töltsön a kertben vagy az erkélyen, emellett segít abban is, hogy jobban élvezze a kinti időtöltést. Remek megoldás, ha a kinti teret természetes fából készült teraszburkolat hozzáadásával alakítja át, vagy úgy módosítja, hogy az élmény a lehető legkellemesebb legyen.

A tökéletes fa teraszburkolat egyediséget kölcsönöz, megfelel az Ön igényeinek, így a stílus és az elrendezés, amelyet végül kiválaszt minden esetben egyedülálló. Miközben azt keresi, hogy egy teraszprojekt hogyan tudja a legjobban kiemelni kertjét, függetlenül attól, hogy nagy vagy kicsi szabadteret szeretne létrehozni, az alábbi ötletek remélhetőleg inspirációt adnak a megfelelő választáshoz.

És ha ez még nem lenne elég, néhány további ötleteket is kínálunk, amelyekkel a kényelem, a stílus és a praktikum ötvözhető külterületén azért, hogy több időt tölthessen a friss levegőn a következő melegebb hónapokban.

Miért jobb a fa mint a társított teraszburkolat vagy más egyéb anyag?

Mielőtt részleteznénk néhány javaslatot, amelyek segítenek egy olyan fa teraszburkolat létrehozásában, amelyre büszke lehet, nézzük meg gyorsan, hogy a természetes fa miért olyan ideális anyag a teraszok számára. Leggyakrabban használt burkolati anyagok lehetnek a fa mellett a műanyag, alumínium és kompozit burkolatok.

A kompozit burkolattal összehasonlítva a fa deszkázat kényelmes, mivel sima felületet kínál és nem melegszik fel túlságosan a napon, valamint természetes anyagként fenntarthatósági előnyöket is kínál. Ezen kívül erős, tartós és megbízható.

Fa teraszburkolási lehetőségek ? hozza létre a mennyországot a kertjében

Teraszburkolati lapok lerakása mintázatban

Ha a kertben teraszburkolatot szeretne lefektetni, az egyik legegyszerűbb ötlet a vonzó megjelenés megteremtéséhez, ha a teraszburkolatokat minta szerint fekteti le.

Függetlenül attól, hogy szokásos, ismétlődő mintát választ, vagy egyedi, szögleteset, számos lehetőség közül választhat, hogy izgalmas hatást érjen el, amely lenyűgözi a látogatókat és olyan megoldást nyújt, ahol szívesen tölti el szabadidejét.

Fedezze fel a kerti teraszburkolat mintázatokat és nyerjen belőlük inspirációt

Használja ugyanazt az anyagot falburkoláshoz és teraszburkoláshoz

Mivel rengeteg anyag közül választhat a teraszburkolási projektjéhez, csábító lehet a minták, színek, fafajták és profilok keverése, hogy feltűnő hatást keltsen.

Néha azonban az egyszerűbb lehetőség választása feltűnőbb eredményt ad, mint azt várná, ahogy az észtországi Maidla Természeti Üdülőről készült képen is látható.

A vizuális folytonosság érzetének megteremtése a terasz és a környező falak között kivételes vonzerőt adhat kertjének.

Válasza a természetes mintákat és vonalakat

A fából készült terasz természetesebbé teszi a kertet azáltal, hogy több természetes anyagot visz be a térbe.

Ezt a hatást tovább fokozhatja, ha természetes mintájú teraszburkolatokat használ, mint például a Thermory Flow, amely hullámos vonalaival vizuális harmóniát teremt a környező természettel. Mivel a legtöbb teraszburkolat egyenes vonalakat és szimmetrikus mintákat használ, ez természetes egyediséget kölcsönöz teraszburkolati projektjének.

Mentsük meg a fákat

Ha lenyűgöző kerti burkolási ötletekről van szó, ez az egyik, ami biztosan kiemelkedik. Ha a teraszra kijelölt helyen fák vannak, akkor kísértést érezhet, hogy kivágja őket, hogy helyet adjon nagyszerű elképzelésének.

Azonban, amint látja, ez kikerülhető ? és ezt szó szerint értjük. A fák gyönyörűek, és kár lenne eltávolítani őket a kerti teraszról, hacsak nem feltétlenül szükséges, így remélhetőleg a fenti kép ihletet ad, ha ilyen helyzetbe kerül.

Alkossa meg a tökéletes paradicsomot a medence partján

A fa teraszburkolat jól használható a medence körül is. A hőkezelt fa teraszburkolat egyik fő előnye – mint a fenti képen látható hőkezelt kőris kivitelben – hogy a láb alatt a padló nem melegszik túl, vagyis védve van a hőtől, amikor ki- és beszáll a medencébe.

Egy kültéri zuhany felszerelése is segíthet abban, hogy friss maradjon, ha van még elég hely, pezsgőfürdők segítségével továbbra is használhatja kertjét, ahogy nyáron, amikor őszbe fordul az idő és a hőmérséklet csökkenni kezd. A medence körüli fröccsenő zóna, a pezsgőfürdők és a kültéri zuhanyzó körüli rész fából is elkészíthető, amennyiben a megfelelő fajtát használja és azt megfelelően kezeli.

Maradjon kapcsolatban a természeti környezettel

A természet körülöttünk van és ez számos előnnyel jár az egészség és a mentális jólét szempontjából. Jóllehet a kert kialakításának fontos része a terasz, de az ideális az lenne, ha anélkül, alakítaná azt ki, hogy elveszítené a kapcsolatot a környező növény- és állatvilággal.

Ha teraszburkolatát úgy tervezték meg, hogy a környezet természetes vibrálása megmarad körülötte, az egyaránt jót tesz a külteret használóknak és a környezetnek is.

Ragaszkodjon az egyszerűséghez a QuickDeck modulokkal

A még a kisebb kültéri tereket is, mint például az erkélyeket is lehet és kell is jól megtervezni. A QuickDeck a Thermorytól meglepően klasszikus terasz kialakítást biztosít, amely egyszerűen lenyűgöző látvánnyal bír.

A QuickDeck modulokat időjárásálló műanyag támasztékok tartják a helyükön, így nincs szükség alépítményre, szerszámokra vagy akár csavarokra sem. A könnyen lerakható teraszmodulok csomómentes, termikusan módosított hamuból készülnek, amely gazdag, mély színnel és lenyűgöző tartóssággal büszkélkedhet.

Csodás látvány az olajozott teraszburkolat

Miután jelentős mennyiségű időt, pénzt és energiát fordított a tökéletes teraszburkolat kiválasztására, tervezésére és felszerelésére, kétségtelenül azt szeretné, hogy új terasza a lehető legjobban nézzen ki, és a lehető leghosszabb ideig tartson.

Ha a fa teraszburkolatot rendszeresen UV-védő olajjal vonják be, akkor hosszabb ideig megőrzi természetes színét, javítja a tartósságát, időjárás állóságát és általános megjelenését.

Az elérni kívánt megjelenéstől és kívánt védelem szintjétől függően fontolóra veheti a megfelelő kültéri festék illetve viasz használatát fa teraszburkolata hatásosabb védelme érdekében.

Használjon halszálka mintát az elegancia érdekében

A különböző stílusok újra és újra divatba jönnek, de a heringcsont/halszálka minta egy klasszikus megoldás, amely soha nem válik idejétmúlttá. A Thermory Herringbone innovatív moduláris rendszere lehetőséget biztosít a mindig elegáns mintázatú teraszburkolat egyszerű létrehozásához.

A csomómentes hőkezelt kőris teraszburkolat lapok rendkívül tartósak és sima tapintásúak, gazdag, mély tónusúak. Ha olyan padlóburkolatot keres, amely minden értelemben kiállja az idő próbáját, nem tévedhet nagyot a halszálka/heringcsont mintázat kiválasztásával.

Fedezze fel a városi kerti faburkolatot

A fából készült teraszburkolat nem csak saját kertekben alkalmazható ? gyakran használják lenyűgöző nyilvános kültéri terek kialakítására is. Ha kint tartózkodik, miért ne nézzen körül inspirációért és ne felejtse el megnézni, hogy alkalmazzák az építészek a faburkolatú teraszokat a nagyközönség számára készült területeknél?

Ha saját tervezésű teraszburkolási ötleteken gondolkodik, a fenti képen látható Mandalay Kert nagyszerű példája annak, hogyan lehet ebből a csodálatos anyagból harmonikus vizuális remekművet létrehozni, ahol bárki élvezheti a sütkérezést nyáron.

Teraszburkolatának karbantartása

Miután elkészült gyönyörű, új teraszával, természetesen izgatott lesz, hogy azonnal kipróbálja és olyan gyakran használja, amilyen gyakran csak tudja. Fontos azonban emlékezni arra is, hogy a rendszeres karbantartás szükséges ahhoz, hogy a faburkolat évekig kiváló állapotban maradjon.

Szerencsére ez viszonylag egyszerű, ha csak néhány irányelvet követ. Annak érdekében, hogy a terasz a jövőben is a legjobb állapotban maradjon, tartsa tisztán a felületet levelektől, tűlevelektől és egyéb nedvességmegtartó szennyeződéstől, amelyek elősegíthetik a penészedést.

Ezenkívül minden évben, tavasszal vagy nyár elején alaposan meg kell tisztítani a fa teraszburkolatot még a szezon kezdete előtt. Erre a célra használhat nagynyomású mosót, vagy egyszerűen csak tisztítsa meg a felületet egy kefével.

Ötletek külső tere optimalizálásához

Most, egy pillanatra hagyjuk a teraszburkolást ? itt az ideje, hogy megnézzen néhány további ötletet annak érdekében, hogy külső tere a lehető legkellemesebb legyen.

Növelje meg szabadtéri lakóterét

Ha meleg van, természetesen több időt szeretnénk a szabadban tölteni, melynek remek módja, ha a mindennapi életünk néhány kellékét elhelyezzük a kertben, mint például a pizza sütő, az étkező, a kültéri bár vagy a kerti bútorok, mint a fenti példában is.

Számos modern teraszburkolási mintázat ötlet létezik, amelyekkel eljátszhat a fafajták, profilok, minták számtalan lehetőségét figyelembe véve. Az, hogy egy kis teraszt választ, vagy nagyobb kültéri teret töltene be, vagy kis illetve nagy méretű kerttel rendelkezik, vagyis mi az általános elképzelése a tér használatáról, mind befolyásolják a döntését.

Menedék a napsugárzástól

Bár napozni nagyon kellemes, a fedett terasz védelmet nyújt a káros UV-sugárzás ellen, ha az túl erős lenne, és szükség esetén megvéd az esőtől is.

Ez a Norvég kert hőkezelt fenyő teraszburkolat remek példája annak, hogyan lehet a fával árnyékot teremteni, miközben rengeteg teret hagy a napozáshoz is.

Főzzön szabadtéren egy kinti konyhában

Nincs sok olyan tevékenység, amely kielégítőbb a szabadban való főzésnél. Ha nagy kertje van, érdemes beépíteni a teraszprojektjébe egy szabadtéri konyhát faszén- vagy gázüzemű grillsütővel.

Ha egy ősibb, természetesebb megoldást választana, vegye fontolóra egy tűzrakóhely kialakítását is, amely amellett, hogy melegen tart a hűvösebb estéken, egyszerűbb kulináris folyamatokat is lehetővé tesz, mint a mályvacukor pirítása vagy a parázsburgonya elkészítése.

Egyen szabad levegőn egy dekoratív kültéri étkezőasztalnál

A szabadtéri étkező kialakítása azt jelenti, hogy nem kell bent étkeznie azokon a nyári estéken, amikor az idő kellemesen meleg és a szabadban szeretne maradni.

A faanyag felhasználása a teraszburkolatoktól a bútorokig, mint ebben a norvég példában is, folytonosságot teremt, segít a nyugodt környezet megteremtésében, hiszen így több természetes anyag veszi körül.

Barkácsoljon, készítsen virágtartó ládákat a megmaradt teraszburkoló anyag felhasználásával

Ezek a virágtartók bármilyen faanyagból elkészíthetők, amely megmaradt a teraszprojektje után, bármilyen formában, méretben és mintázatban elkészíthetők különféle növények ültetéséhez. A virágládák elkészítési útmutatóját itt találja.

Ültessen kúszónövényeket, hogy élettel teli falat hozhasson létre

A természetes élő fal egy olyan elképzelés, mely zöldet, természetet visz otthonába, nyugodt, pihentető teret alkotva. Ha van egy függőleges, sima felülete, de nincs elegendő helye egy kerthez, ahol virágos növényeket ültethet, ez a megoldás a természetes nyugalom létrehozásához.

Fokozza a hangulatot kerti dekorációs lámpákkal

Ahhoz, hogy a lehető legjobban kiélvezhesse külső terét, a világítás kérdése fontos szempont, különösen akkor, ha sok időt szeretne a szabadban tölteni, miután lemegy a nap. Lámpák, lámpások, díszlámpák vagy akár LED-ek mind olyan lehetőségek, amelyek segítenek megteremteni a megfelelő hangulatot a kertben.

Hozzon létre egy barátságos, zavartalan és személyes teret válaszfallal

Bár kertje is a személyes teréhez tartozik, de mivel kint van a szabadban, mégis nyitottabb az ingatlan beltéri részéhez képest.

A zavartalanság elérésének egyik módja a válaszfal készítése, mely gyakorlati előnyei mellett nagyszerű lehetőséget kínál arra is, hogy tovább fokozza a már fával burkolt terasza látványát.

Válasszon teraszbútort, hogy kertje is az otthonává váljon

A kültéri bútorok beszerzésével teraszát kényelmessé és otthonossá teheti, ami azt is jelenti, hogy egyszerűen nem akar bemenni. A terasz méretétől és használatának módjától függően választhat egy étkezőasztalt székekkel, napozóágyakat, egy fotelt vagy kanapét dohányzóasztallal, egy napernyőt, amely megvédi önt a napsugárzástól, babzsákot melyben pihenhet és sok más kényelemi lehetőséget, amelyek különlegessé teszik a szabadban töltött időt.

Ha ad hozzá néhány kényelmes párnát, már szinte egy hangulatos nappaliban érezheti magát ? kivéve azt a plusz élvezetet, amelyet a virágok illata jelent a lágy nyári szellőben, mely emlékezteti arra, hogy a szabadban tartózkodik.

Legyen kreatív és tervezze meg tökéletes kültéri környezetét!

Ha szeretné átformálni kertjét a nyárra, a hőkezelt természetes fa sokoldalúsága szinte korlátlan lehetőséget kínál.

Remélhetőleg ebben a cikkben bemutatott kültéri és kerti terasz ötletek elegendő inspirációt tudtak adni a következő projektjéhez. Abban az esetben, ha még mindig további inspirációt keres, vagy akár készen áll a munkálatok megkezdésére, itt a tökéletes alkalom, hogy megtekintse a Thermory fa teraszburkolat termékeinek széles választékát.