Az első gondolat, ami megfogalmazódik bennünk egy fa teraszburkolat építésekor, hogy vajon mennyire lesz tartós, illetve hogyan fog reagálni a környezeti hatásokra.
Manapság sok féle fa teraszburkolat közül tudunk válogatni, de vajon melyik éri meg a legjobban hosszútávon?

Először nézzük a Thermowood teraszbukolatokat.

Tudta, hogy a tartóssági teszteken a Thermowood teraszburkolatok az első helyen végeztek?

Hogy minek köszönheti ezt az előkelő helyezést? A válasz: hőkezelés!

Annak érdekében, hogy a Thermowood fa teraszburkolat rendkívül tartóssá váljon és a legjobb minőséget tudjuk biztosítani, egy speciális hőkezelés eljárást végeznek el a fa teraszburkolaton. Az eljárás során a faanyagokat egy 190°C – 215°C -s vákuum kamrába helyezik, egy speciális számítógép segítségével változó hőmérsékleten tartják több órán akár több napon keresztül.

A folyamat három szakaszból áll:

Fűtés / Szárítás – lassú hő hozzáadásával, a fa nedvességtartalma 0%-ra csökken.
Thermo kezelés – a fa 190°C – 215°C -ra melegszik , és tartja is kb 2-3 órán át.
Hűtés / aklimatizálás – a fa lehűlt és újra hidratál, hogy a megfelelő nedvesség szintet elérje, hogy a végső felhasználásra alkalmas legyen (5-7%).
Vegyszereket a hőkezelés során nem használnak!

A THERMOWOOD FA TELJES MÉRTÉKBEN VEGYSZERMENTES! A hőkezelés eljárás során semmilyen vegyi anyag nem kerül a fába, így a fa természetességét teljes mértékben
meghagyja.

Most nézzük meg a Vörösfenyő teraszburkolatokat.

A natúr vörösfenyő teraszburkolatok, talán a legősibb kültéri fa alapanyag, amit használunk teraszburkolatnak. Ekkor ismételten megfogalmazódik bennünk egy kérdés.

Megéri vörösfenyő teraszburkolat építésébe kezdeni?

A tartóssági tesztek alapján az európai vörösfenyő teraszburkolatok 5 osztályából a 4.-be sorolták. Ez azt jelenti, hogy 5 év után elkezd korhadni.
Felülete szőrös lesz és akár 5 mm repedés is keletkezhet a helytelen lerakásának köszönhetően.

Szibériai testvérét ugyanezen tartóssági teszteken a 3. osztályba sorolták be. Ez azt jelenti, hogy 10-15 év után kezd el korhadni.

Ez valljuk be, nem egy hosszútávú teraszburkolatnak tűnik.

A képeken 5 éves vörösfenyő terasz látható.

Fontos megjegyeznem! Az UV sugárzás, eső és más környezeti hatások által a vörösfenyő teraszburkolatokon hajszálrepedések keletkeznek. Ezeken a hajszálrepedéseken a fa szerkezetébe az esővíz könnyen bejut. Ennek következtében a teraszburkolat védtelen lesz a párával és a nedvességgel szemben, így pár év alatt tönkre mehet. A nem jól kezelt, illetve rossz minőségű vörösfenyő fa teraszburkolat vetemedhet és nyikoroghat.

A vörösfenyő fa burkolatokkal szemben számos előnnyel rendelkezik a Thermowood fa teraszburkolat. Nedvesség hatására sem dagad, könnyen szabható, munkálható és csavarozható. A szélsőséges időjárásokkal is könnyedén megbirkózik! Változatosan felhasználható és széles választékban elérhető! A Thermowood fenyő burkolatokban legalább 25 évig, a kőris burkolatokban pedig akár 50 évig is gyönyörködhetünk!

Végeredményben leszögezhetjük, hogy sokkal kifizetődőbb a Thermowood fa teraszburkolat! Aki ezt választja, biztos lehet benne, hogy hosszú évekig gyönyörű teraszburoklat tulajdonosa lesz!