A shou sugi ban vagy yakisugi egy ősi japán művészet, amelynek során a fát lánggal kezelik, hogy vízállóbbá és rothadásállóbbá tegyék. A Thermory Ignite termékcsaládja a feje tetejére állítja a koncepciót, megismételve a hagyományos előnyöket, viszont hozzáadva a szakértelemmel hőkezelt fa egyedi előnyeit, átültetve az ősi technikát a modern korba. Az Ignite falburkolólapok a shou sugi ban gyönyörű, égett megjelenését utánozzák, míg a legkorszerűbb hőkezelési eljárással még nagyobb tartósságot és rothadásállóságot biztosítanak a fának.

Egy ősi tradíció modernizálva

A shou sugi ban gyakorlata már több évszázada létezik – és nem kizárólag Japánban. Valójában a világ minden táján, több évezredes múltra visszamenően találtak bizonyítékot arra, hogy Európa és Ázsia kultúráiban a fából készült táblák külső szélét elszenesítették, hogy tartósabbá tegyék azokat. Úgy tűnik, hogy a módszer azon képessége, hogy megőrizze ezt az értékes természetes anyagot, már régóta általánosan elismert.

Napjainkban a tűz használata a fa védelmére még mindig rendkívül népszerű az egész világon. És bár a módszer működik – és a megjelenése is kétségtelenül vonzó -, a technológia jelentősen fejlődött azóta, mióta a technikát Japánban tökéletesítették. A hőkezelés kiváló védelmet nyújt a nedvesség, a rothadás és az élősködők ellen, miközben kiküszöböli a faanyag lánggal történő kezelésével járó néhány általános problémát, mint például a piszkos felszín és a rothadással szembeni ellenállás, mely csak a kezelt lap külső felületére korlátozódik.

Miért olyan népszerű napjainkban a shou sugi ban külső?

A Shou sugi ban mostanában újra divatos és nem véletlenül. Ezzel a technikával kezelt fa remek tartósságán és vonzó megjelenésén túl, bármilyen falnak feltűnő és szokatlan, egyedi megjelenést kölcsönöz.

A fekete burkolat merész megjelenése

A fekete falburkolatoknak határozottan nagy divatja van, ha feltűnő homlokzatok kialakításáról van szó. Belgiumban és Hollandiában számos ház hagyományos megjelenésűn, ennek ellenére az építészek kedvence lett a modern épületek létrehozásakor, mind városi, mind vidéki területeken. Azonnal mélységet és egyedi kisugárzást kölcsönöz egy épületnek, így kiemeli azt a tömegből.

Organikus minta

A shou sugi ban a merész színválasztáshoz járul hozzá egyedi, elszenesedett fa mintázatával. Még ha az épület építészetileg minimalista is, egyszerű vonalakkal, a shou sugi ban organikus mintázata életre kelti a homlokzatot, és vonzóbb, érdekesebb külsőt kölcsönöz.

Hangsúlyos falak

Mind a beltéren, mind a kültéren, a fókuszpont létrehozása mindent megváltoztathat. Ha az egész épület fekete dombornyomott falburkoló deszkákkal burkolná be, túlzás lenne, viszont egy hangsúlyos falrész kiemelése megoldás lehet.

A shou sugi ban jól működik különböző anyagokkal, és ezért szépen kiegészíti és kontrasztba állítja a többi belsőépítészeti elemet.

Hogy hasonlítható össze a Thermory Ignite a tradicionális szenesített fával?

Az Ignite falburkoló panelek a Thermory hőkezeléssel módosított éger- vagy lucfenyőből készülnek. A shou sugi ban által népszerűvé tett elszenesedett megjelenést a fekete festék és a fa felületébe domborított égett minta kombinációjával érik el.

Az égetett fa régies megjelenése a természetes hőkezelési technológiánk kortárs előnyeivel párosul, amely kizárólag hő és gőz használatával biztosítja a tökéletes egyensúlyt az ősi és a modern között.

Alábbiakban a Thermory Ignite főbb előnyei a hagyományos lánggal kezelt faburkolattal szemben:

Ellenőrzött gyártás – minden Ignite falburkolólap vegyszermentes, és szigorú szabványoknak felel meg, amelyek biztosítják a magas minőséget és az egységes megjelenést.

Foltosodás mentes – a shou sugi ban szép sötét felületet és égetett mintázatot hagy a fán, de a bőrén vagy a ruháján is nyomot hagyhat, ha érintkezik vele.

Tartós – a hőkezelt fa a speciális hőkezelési technológiának köszönhetően sokkal tartósabb, mint tűzzel kezelt társai.

Sokoldalú – a Thermory Ignite falburkolólapok külső és belső falak burkolásához, valamint nedves környezetben, például szaunákban is biztonsággal használhatók.

 

 

Egy ősi falburkolási hagyomány megbízhatóan modern teljesítménnyel. Az Ignite egyesíti a yakisugi lenyűgöző megjelenését a kiváló szilárdsággal és tartóssággal a terjes faanyagban. Az Ignite falburkolólapok a szenesített fafelülethez képest lényegesen hosszabb karbantartási intervallummal rendelkeznek.