A szaunák a világ minden táján megtalálhatók és évszázados (vagy talán még régebbi) hagyományokkal rendelkeznek, maga a szauna szó pedig a legtöbb nyelvben univerzális, mindenki számára érthető.

De mi is az a szauna, és miért olyan vonzó és különleges része az életnek oly sok ember számára?

A szaunázás alapfeltétele, hogy a szaunaköveket magas hőmérsékletre fűtsük fel és a kövekre vizet öntve, gőzt és fokozott hőérzetet keltsünk. A legtöbb ember pozitívan reagál, amikor a szaunára gondol – a szauna számos egészségügyi előnye mellett, a meleg környezetben tartózkodás illetve az ebből fakadó kellemes érzés miatt világszerte kedvelt, megtalálható a szállodákban, edzőtermekben és gyógyfürdőkben egyaránt.

Bár Finnországnak tulajdonítják a szauna feltalálását, számos más ország is rendelkezik hasonlóan erős és régóta tartó kulturális hagyományokkal a szaunák és hasonló építmények terén. Észtországból származunk és büszkék vagyunk a szaunával való kapcsolatunkra és saját szaunakultúránkra, amely örökségünk fontos részét képezi.

Miért szaunázzon?

A szaunázás számos előnnyel jár, mind a mentális, mind a fizikai jólét szempontjából, ráadásul a szaunát a társasági élet egyik helyszínének is tekintik. Sokan állítják, hogy mivel a szaunázók nem viselnek ruhát, és a meleg segít ellazulni, a szauna lebontja a társadalmi korlátokat, így a beszélgetés szabadabban folyhat, és felgyorsítja az emberek megismerkedését. Emiatt a szaunát gyakran tekintik ideális helynek a családi és baráti összejövetelekhez, sőt, egyesek még üzleti megbeszéléseket is tartanak ott.

A meleg miatt a szaunákat általában tiszta és higiénikus helyeknek tekintik – sőt egészen az 1940-es évekig a szaunákat szüléshez is használták. Bár semmilyen betegséget nem gyógyít meg teljesen, ennek ellenére a szaunázás néhány bizonyított egészségügyi előnye közé tartozik a szív- és érrendszeri betegségek kockázatának csökkenése, a nyugodtabb alvás, az egészségesebb bőr és a véráramlás fokozódása. A szauna állítólag enyhíti az izomfájdalmakat és biztosítja a mentális ellazulást is.

Különböző fajta szaunák

A legkorábbi feljegyzések szerint a szaunákat a földbe ásták, és a köveket egy kályhával fűtötték. Egészen a közelmúltig a legelterjedtebb szaunatípus a füstszauna volt, ahol a köveket több órán át hagyták melegedni, mielőtt a füstöt kiengedték, ezek után vált a szauna használatra késszé. Finnországban és Észtországban még mindig számos füstszauna található, melyek közös használatra készültek.

A füstszauna modellt nagyrészt felváltotta a fatüzelésű kályhával ellátott változat, amely lehetővé tette a felhasználók számára, hogy bent maradjanak, miközben a kövek még melegednek, mivel a füstöt egy kéményen keresztül kiengedték. Ez tette lehetővé, hogy a szauna a begyújtás után hamarabb használatba vehetővé vált, és a tüzet további fával fenntartva a kívánt ideig tudták azt használni. Manapság sok szauna elektromos kályhával felszerelt, különösen az otthonokban és a városi épületekben.

Viszonylag nem túl rég, egy újfajta szauna is megjelent a színen – az infraszauna, mely infravörös kályhával melegíti fel használói bőrét. Az 1960-as években Japánban találták fel és az elmúlt 10-15 évben egyre népszerűbbé vált. Bár sokan azt állítják, hogy ezek nem hagyományos szaunák, mivel nem használnak gőzt, viszont az infraszauna hívei azt állítják, hogy számos egészségügyi előnnyel járnak, többek között enyhítik az izomfájdalmakat és az ízületi merevséget, fokozzák az anyagcserét, erősítik az immunitást, méregtelenítenek és enyhítik a stresszt.

A szauna Észtországban

Itt Észtországban mély kapcsolat fűz minket a szaunához, amely egészen a történelmünkig nyúlik vissza, és mind a mai napig fontos szerepet játszik a kultúránkban. A leghagyományosabb szaunatípus itt az UNESCO-listán szereplő dél-észak-észt füstszauna, amely egészen a 20. század elejéig volt elterjedt – és ha körülnéz, rengeteg különböző szaunát talál. Egy másik, Észtországban szintén népszerű szaunahagyomány a “habverés”, amelynek lényege, hogy egy nyírfalevélből készült lapáttal finoman megpaskolják a bőrt, hogy a vért a bőrfelszínre hozzák, segítve ezzel a vérkeringést.

A szauna Észtországban számos különleges funkciót tölt be – a hagyomány szerint az emberek gyakran a szaunában születtek, a menyasszonyokat itt mosták meg házasságkötés előtt, és a hagyomány szerint szilveszterkor a szaunát tisztító rituáléra használták, hogy felkészüljenek a következő évre. A régi időkben sok észt úgy hitte, hogy a szaunáknak lelke van. A szaunaépítéshez használt hagyományos faanyagok változatlanok maradtak: a falakhoz puhafát, az emelvényekhez és egyéb részekhez pedig lombhullató fafajtát használtak.

Thermory szauna

Amennyiben megfelelő szauna anyagot keres szaunaépítési projektjéhez, a Thermory segíthet. Tíz szauna fafajtából választhat, mindegyik magas minőségi követelmények szerint kezelt, tartósak, funkcionálisak és látványra is vonzók.

A szauna építéshez szükséges összes szauna fa alapanyagot biztosítani tudjuk, de kész szaunákat is kínálunk és szakmai segítséget nyújtunk az egyedi szauna építkezéshez!

Szauna kályha kalkulátorunk használatával a megfelelő szauna kályhát is ki tudja választanai a szaunájához!