Automatikus Vázlat

A Tiny House, mint fogalom Magyarországon ma még sokak számára ismeretlen lehet, hiszen csak pár éve kezdett elterjedni ez a jelenség. A világot már meghódította és most Magyarországon is megjelent ez a típusú magyar fejlesztésű lakóház, mely a Pop Tiny House-nak köszönhető.

Mi is ez a Tiny House?

A Tiny House nem egy modulház, és nem is egy konténerház, hanem egy valódi mobilház. Ezt pontosan azt takarja, hogy amikor csak szeretnéd, elköltöztetheted oda, ahova szeretnél menni, akár az erdőbe, akár a Balatonra, vagy a hegyekbe vágynál, vagy épp a tengerpartra, ezt a kis házat mindenféle gond nélkül magaddal viheted.

Mit kell tudni róla?

A kis házak mindegyike egyedi méretekkel és kialakítással érhető el, ez függ mindig a megrendelők személyes igényétől is.

A házak hossza általában 6 métertől egészen 8.75-ig variálhatók, és a szélességük 2.55 métertől egészen 3.25 méterig terjedhet, a magasságuk maximum 4 méter. A házak formája, belső- és külső kialakítása választható, a megrendelő igényeire szabva alakítjuk.
A működtetésük szerint lehetnek off-grid kialakítású – közműhálózat nélkül is működtethető – és on-grid kialakítású – kizárólag közműhálózatra kötve működtethető.

A kis házaknak fix szerkezeti alapjuk van, utánfutón szállíthatók. Súlyuk 3.5 tonna, ezért kizárólag olyan autóval vontatható, amelynek a forgalmi engedélyében szerepel, hogy alkalmas maximum 3.5 tonnás jármű vontatására. A vezetőnek B+E kategóriás jogosítványra van szüksége a vontatáshoz.

A tiny house alváza fémből készült, a fal- és tetőszerkezetet pedig fa alapanyagból gyártják. Szigetelését tekintve  az alvázban 10 cm extrudált polisztirol van, a fal- és tetőszerkezetben 10 cm-es kőzetgyapot szigetelést alkalmaznak.

A belső burkolatok választhatók, így például: natúr lakkal kialakított felületű fenyő lambéria, fehérre festett fenyő lambéria vagy natúr lakkal kialakított felületű nyár rétegelt lemez. A kis ház padlója famintázatú vinyl burkolattal fedett.

A külső burkolata is választható, mint például alumínium alapanyagú trapézlemez választott színben, Thermowood falburkolattal, vagy a kettő kombinációja választott arányban.

Tiny House előnyei

A Tiny Huose-nak számos előnyei lehetnek, de azok eltérhetnek egyéni, illetve családi igények és életmód szerint is. De néhányat azért fontos kiemelnünk:

Független

A Tiny House bárhol és bármilyen környezetben, közmű csatlakozás és bekötés nélkül is teljes komfortot nyújt így akár egy sivatag közepén is nyaralhatsz.

Vontatható

Egy erősebb terepjáró vagy SUV elhúzza bárhová. Nem kell betonozni, mint a konténer- és modulházak esetében, nem kell daru hozzá, csak parkolni és rögzíteni kell.

Otthonos

Bár egy Tiny House-ról beszélünk, de mégis tágas és kényelmes. Hasonló a lakókocsihoz, teljes értékű konyha, mosdó és zuhanyó és egy hatalmas franciaágy is megtalálható benne, így egy kietlen helyen is otthon érezheted magad.

Időtálló

A ház burkolatai igazi fából vannak, ezért is kelt olyen barátságos érzést az emberben, mint ha egy faházban lenne. De a barátságos falak mögött egy igazi masszív fa- vagy acélszerkezet lapul, ammi évtizedekig fog kiszolgálni, és a szél sem fújja el.

A Finn Fatelep ennek a csodálatos magyar fejlesztésű projektnek lehetett részese, hiszen az általunk forgalmazott kiváló minőségű fa alapanyagokból készültek el a képeken látható kis házak külső, illetve belső fa burkolata.
Ezeknél a kis házaknál alkalmazott fa alapanyagok, a külső burkolatnál thermowood borovi fenyő falburkolatok, míg belül borovi fenyő lambéria került felhasználásra.

A két Tiny Housnál felhasznált fa burkolatok:

Nagy megtiszteltetés számunkra, hogy a Pop Tiny House választása az általunk forgalmazott minőségi fa alapanyagokra esett és használta fel a munkája során, így még ha közvetetten is de hozzájárulhattunk, egy ilyen Tiny House megszületésének.

Köszönjük a bizalmat és a képeket!