Az olyan meghitt terektől kezdve, mint az otthonunk, egészen a nyilvános városi területekig, a minket körülvevő környezet nagy hatással van a jó közérzetünkre. Az elmúlt viharos évek gyorsan megváltoztatták a nézeteinket arról, hogy mit várunk el az épített környezettől a funkcionalitás, a megjelenés és a fenntarthatóság tekintetében.

Az elmúlt évtizedben óriási váltás történt a tudatosabb életvitel irányába, és ez tükröződik a 2023-as építészeti trendekben is.

A környezetünkben lévő műanyagok túlzott használatával kapcsolatos aggodalmak vagy az építőipar CO2-kibocsátásának csökkentése egyre inkább elterjedt, és ez befolyásolja azt, ahogy az épített környezetünkről gondolkodunk.

Íme az 5 legnagyobb építészeti trend, amelyekből várhatóan többet fogunk látni a következő évben.

A zöld építészet és a környezettudatos életmód olyan építészeti trendek, amelyek követendő példák. A világ helyzetét figyelembe véve a fenntartható megoldások és a természetes vagy újrahasznosított anyagok jelentik az egyetlen lehetőséget a jövőre nézve.

A nagyszerű építészet már nem csak arról szól, hogyan néz ki egy épület, hanem arról is, hogyan készült, mennyire hatékonyan működik, és mi lesz vele, ha már nincs rá szükség.

A klímasemleges épületek jók, de szükség van arra, hogy egy lépéssel tovább menjünk, és környezetünket klíma pozitívvá tegyük. Gondolkodjunk el azon, hogyan hasznosíthatjuk a természetes faanyagot, hogyan valósítsunk meg víz visszaforgató rendszereket, és használjuk ki a fényt, a szelet és más természeti erőforrásokat.

Az építőipar még mindig a teljes CO2-kibocsátás nagy részéért felelős, és ezt mielőbb csökkentenie kell. Ezért az építészetben az egyik erős tendencia az, hogy a fát nemcsak burkolatként, hanem az épületszerkezetekhez is felhasználják.

Sok építész a teljes faszerkezetek mellett döntött, mivel a fa más szerkezeti anyagokhoz képest kevesebb szén-dioxid-kibocsátással bír. A faanyag emellett lehetőséget nyújt előre gyártott vagy moduláris szerkezetek létrehozásához, melyek a helyszínen összeszerelhetők, így az építési folyamatot gyorsabbá, gördülékenyebbé, olcsóbbá és környezetkímélőbbé téve.

Csupa fa tóparti ház az Opal Építészettől

Csupa fa tóparti ház

Az Opal építészmérnökei kizárólag a Passzívház-elvek szerint terveznek épületeket. Alapvető céljuk, hogy nettó-pozitív hatást gyakoroljanak a környezetre, ezért a fa az általuk leginkább preferált anyag.

Egy térnek minden érzékszervre hatással kell lennie. A textúrák, szagok és hangok erősen befolyásolják, hogy az ember hogyan érzi magát bizonyos helyiségekben és a városi tereken. Ezt a jó érzést a legkönnyebben a faanyag használatával teremthetjük meg, hiszen ezzel egy csapásra minden megoldódik.

A fa természetes textúrája és színe elősegíti a melegség és a kényelem érzését. Kellemes tapintású, különösen akkor, ha kefézett felületű faanyagot választ, vagy ha a profilok keverésével és illesztésével 3D-s hatást hoz létre egy egyébként sík felületen.

A fának kellemes illata is van, főként ha nagy mennyiségben használják. Nem is beszélve a fa akusztikai előnyeiről.

Thermory Dune lucfenyő C15

sammy2

Thermory Motion Wave falpanel nyárfa

sammy3

Thermory hőkezelt lucfenyő D4

Egyre több olyan építészeti lehetőséget fedezünk fel, amelyek a természetes fény és más biofil tervezési elemek által vezéreltek. A kültéri és a beltéri terek egyre jobban összekapcsolódnak és összefonódnak.

A beltéri-kültéri érzés elérése érdekében sok építész összemossa a határt úgy, hogy mindkét térben ugyanazokat az anyagokat használja, kiemelten a fát, hogy minél több természetes felületet hozzon létre ebben a keverékben.

Biofil dizájn – mit és kinek?

A biofil dizájn 6 eleme

Az apró ház mozgalom már régóta létezik, de a 41 négyzetméter alatti térben való élet nem mindenki számára elfogadható. Mégis, az egyre magasabb megélhetési és építési költségek miatt sokan hajlanak a kisebb vagy legalábbis energiatakarékosabb otthonok felé.

Várhatóan egyre több olyan épülettel találkozhatunk majd, amelyek megfelelnek a passzívház-szabványoknak, és kisebb az öko-lábnyomuk.

Passzív ház

Az Englewood Passive House Duplex új mércét állít fel a magas színvonalú, alacsony energiaigényű életvitel terén.

 

 

Passzívház Englewoodban, Colorado államban, a Sterling Builders kivitelezésében.